Little Me and My Books

Vad vore livet utan böcker…

Doris Lessing: Under huden

Under en av mina besök till biblioteket hittade jag denna självbiografi av Doris Lessing. Efter att ha läst baksidestexten snabbt och lite hit-o-dit tittande i boken gjorde jag slag i saken och lånade den.
Vilken fröjd att läsa denna biografi! Sällan har jag skådat sådant språk som ger känslan, smaken och lukten på en och samma gång.
Jag har knappt kommit halvvägs men är redan förtjust i författaren Doris Lessing och hennes liv under 1919-1949.
 

 

Baksidestext:
Under huden är första delen av Doris Lessings självbiografi och börjar år 1919 då hon föds i Persien och slutar 1949 då hon reser till London med sitt första manuskript i kappsäcken. Under de första 30 åren av sitt liv lägger hon grunden till en oerhört praktisk och mångkunnig person. Hon är inte bara författare i vardande, utan också skicklig skytt, kock, sömmerska, sekreterare ? Hon gifter sig två gånger och föder tre barn.

Doris Lessings förmåga att från sin tidigaste barndom minnas inte bara händelser utan även känslor och intryck är unik. Hon skildrar den flicka hon en gång var med sådan närhet att vi upplever dofter, ljud, landskap, människor och situationer lika intensivt som hon själv en gång gjorde.

Och samtidigt får vi möta den kloka och genomskådande Doris Lessing som med humor, medkänsla och ålderns perspektiv ser tillbaka på sin uppväxt och den tidsanda som formade den. Del II i självbiografin heter Vandra i skugga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: