Little Me and My Books

Vad vore livet utan böcker…

Samantha Harvey: The wilderness

The Wilderness handlar om minnen som har kapitulerat inför Alzhemiers avgrund. Historien är skrämmande men oerhört vackert beskrivet till den grad att den berör själen. Ju mer sjukdomen omsluter människan desto mer avväpnas själen och lämnas kvar som ett stort ihåligt skal där några enstaka celler försöker kommunicera med varandra men finner ingen väg.

Arkitekten Jake Jamesons historia skakade min själ till den grad att jag kunde skönja vandringen till hjälplöshetens avgrund. Vem är inte rädd för Alzheimers hänsynslösa gripande av minnen som är grunden till ett människoliv? Vem är vi om inte minnena är förklaringen till att vi finns? Jake’s historia skiljer sig inte från andra patienter. Jakes ihärdiga försök att minnas det som en gång var hans historia men som nu sjunker allt djupare i det bottenlösa havet för att förevigt begravas under sanddynerna när han finner ro.

I sista raden “He grips the hand that has found his, opens his eyes, and walks on.” inser jag hur människan, Jake, har krympt till den grad att han helt sonika underkastat sig sjukdomen. För vilken annan utväg finns det när han har vandrat i glömska, förvirring och minnesförlust?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: