Little Me and My Books

Vad vore livet utan böcker…

Djinner möter den svenska kulturen

Visst har vi alla hört om djinner och deras verk? Djinner har djupa rötter i orienten vars mystiska värld har skapat ett väsen som varken har sitt like i änglarnas, demonernas eller vi människornas värld. Ordet har flera synonymer; andeväsen som låter vackert och så har vi det andra lite mer ondklingande ordet demon som hemsöker oss arma människor som har tagit det avgörade steget till kaosens värld. Men är det så enkelt? Kan djinn beskrivas med dessa få ord utan att lämna ett eftersmak i munnen? Det sägs att djinner har skapats ur en rökfri eld och kan anta vilken form som denne vill. De flesta är väldigt fientliga men det finns de som är vänligt inställda gentemot människor.

I (ljud)boken ”Offerrit” av Johannes Källström lamslås ett litet svenskt samhälle av en djinn och dennes följe. Kriminalkommissarie Owe Tycho är hjälten som slåss mot djinnen för att rädda samhället och människorna från undergången. Handlingens koncept är oprövad då jag tidigare inte har mött några djinner i svensk litteratur.
Det är inte lätt att beskriva dessa väsen för utomstående som inte är uppväxta med inslag av dem. Författaren har försökt men tyvärr har mystiken kring djinner tunnats ut och ersatts av en vanlig kriminalhistoria med en blandning av en alldeles vanlig fientlig inställd demon med oförklarliga handlingar.

Jag kommer att läsa mer av Johannes Källström. Att han presenterade nya bekantskaper i litteraturens värld välkomnar jag med öppna armar. Vampyrer, varulvar etc har en plats i hjärtat men den som har störts plats och som definitivt får de andra att springa för livet utan att titta bakåt är just djinner. Mer litteratur med djinner välkomnas från min sida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: