Little Me and My Books

Vad vore livet utan böcker…

En annorlunda historia

Har ni någonsin haft lust att ändra något, oavsett hur stort eller litet det är, så att historien ändras och världen ser ut på ett annourlunda sätt? Om inte mycket, så kanske lite annorlunda jämfört med hur den ser ut just nu. Ta t.ex. finanskrisen under 90-talet. Om någon hade en makt att ställa in hela kalaset, hur skulle världen se ut nu? Eller IT-boomen under 2000-talet? Om den gömts undan och aldrig aktiverats, i vilken nivå skulle vi vara i spelens värld?

Tänk er en schackbräda där varje pjäs har en roll i spelet, minsta steg i rutornas värld resulterar att spelets regler ändras. På samma sätt kan världen vi lever i ändras, eller åtminstone Torsdag Nesta’s värld. Nu lever fröken Nesta i en uppdiktat värld av Jasper Fforde som jag har haft turen att bekanta mig med. Det är en värld som bygger på vår värld, men någon eller något har under historiens gång rubbat schackpjäsen i en annan riktning som har resulterat i att den uppdiktade världen är smått annorlunda med vår värld.

Krimkriget som pågick under 1850-talet, fortsätter i vår fiktiva väns värld; det är också år 1985, så de är några år efter oss…* Men nu är det ett kallblodigt krig mellan engelsmän och ryssar. Torsdag Nesta har återvänt från Krimkriget och är nu SO-agent på litteraturroteln. Visst låter det som ett drömjobb? Att jobba på litteraturroteln? Vilka spännande uppdrag att åka på! Eller inte. Torsdag Nesta har tröttnat på att vara littkrimmare då det inte är så utvecklande jobb. Inte heller finns det någon karriärmöjlighet… Men snart blir hon indragen i ett sensationsskapande uppdrag!

Det låter som en alldaglig historia, som inte har chans för överlevnad bland oss bokmalar som äter bokstäver till frukost! Var är själva intrigen, kanske flera av oss frågar sig?

Kära bokmalsvänner, håll i er för det här är inte någon bok som berättar om en helt alldaglig historia där det inte händer något märkvärdigt på alla sina skrivna sidor. Vi har en bok vars historia är så genialt uppbyggd att, om du vore Jasper Fforde’s motspelare i ett schackspel så skulle du inte kunna ana vilket hans nästa drag skulle vara. Exakt den lyckokänslan får läsaren, alltså jag, presenterad varje gång författaren gör sitt drag. Jag ville inte veta vilken väg historien skulle ta, inte heller fick jag veta det. Förrän boken var slut. Nu väntar del två.

En mycket smart, lite skrämmande bok som lämnar spår i hjärnan. För visst skulle vår värld se annorlunda ut om tiden stod still för en nanosekund?

* Kan det ha något med Tidväktarna i SO att göra tro…? För någon tidsförskjutning borde det bli vid alla infrysningar av tiden?

Inser att jag glömde skriva bokens titel… ”Var är Jane Eyre?” Ja, det undrade jag också innan jag fick bekräftelse!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: