Little Me and My Books

Vad vore livet utan böcker…

Tyst i huset…

Jag har varit tyst för länge och kommer troligtvis att vara tyst lite till. Snart är det dags för mig att ge mig av mot BB och komma hem inom några dagar med ett litet knyte som kommer att kräva all uppmärksamhet. (Kräva? Nej det lät fel, ”få” är nog det rätta ordet här.)

Det må vara tyst i bloggen men inte i mina tankar. Just nu läser jag tre mycket bra böcker som jag rekommenderar alla att läsa. Recensioner kommer senare men vänta inte du på mina ord utan spring till närmaste bokhandel eller bibliotek och införskaffa dessa verk.

—————————————————————————————————————————————————————————

Från Arkad förlag:

Med svart humor och sinne för det absurda skriver Hal Sirowitz om sin uppväxt i en judisk familj i New York. Den självklara huvudpersonen är förstås hans mamma som aldrig försitter ett tillfälle att ge sin son goda råd och moderliga förmaningar – i allt från vikten av att ha rena underkläder till att tro på Gud; för att inte tala om vad som kan hända om man sticker ut en arm genom bilfönstret eller badar när det regnar. Och hon är alltid lika noga med att påpeka hur mycket hon offrat för hans skull och hur ofta han gjort henne besviken.

Hal Sirowitz’ diktsamling Mamma sa kretsar kring familj och relationer, som beskrivs med samma amerikansk-judiska neurotiska humor som i Woody Allens filmer.

Från 2244 förlag:

Förlorade ord är en berättelse om hur våldet i olika former kommer att påverka och prägla ett antal människors liv.

Den berömde författaren Ömer Eren, som drabbats av förlamande skrivkramp, blir vittne till hur en ung gravid kurdisk kvinna skadas i en skottlossning och förlorar sitt barn. Kvinnan är på flykt undan sin familj av hedersskäl, och hennes man är på flykt undan den väpnade kurdiska organisation han tidigare tillhört. Ömer kan inte släppa tanken på de bägge ungdomarna och deras öde.

Elif, Ömers fru, är en framgångsrik professor i genetik och har fjärmat sig alltmer från både sin make och deras son Deniz, som dragit sig tillbaka till en enslig ö utanför Norges kust efter att hans fru Ulla omkommit i ett självmordsdåd under ett besök i Turkiet. I samband med en konferens i Köpenhamn söker Elif upp Deniz, som på sin tillflyktsort än en gång drabbas av våldet…

När Ömer följer sina kurdiska vänner till östra Turkiets bergstrakter konfronteras han med ett Turkiet som är honom delvis främmande, men i mötet med den märkliga kvinnan Jiyan blir han slutligen förlöst och hittar tillbaka till sitt förlorade språk.

Som en bred, berättande flod väller den fram, denna skildring av två familjer, den ena turkisk, den andra kurdisk, och hur deras olika livsvägar formas av gerillakrigets, terrorismens och hedersvåldets erfarenheter.

Förlorade ord är en omtumlande roman som med episk kraft och moralisk skärpa ställer frågor om våldets natur och dess verkan på människor, allt tecknat mot en fond av turkisk och europeisk nutidshistoria.

Från Atlas förlag:

”Ju mer jag rör mig, desto mer försvinner jag, därför håller jag mig stilla. Jag vet inte var jag ska börja, om det finns en tråd att sy ihop mig med. Om det finns en början eller ett slut.”

Efter förluster tyngre än ord har Alice dragit sig tillbaka till huset Corahill för att återskapa sina mänskliga konturer. Hon söker i spåren av sitt förflutna, och förädlar sina minnen tills de vibrerar av nostalgisk längtan. Somrarna med grand-mère i Frankrike och kärleken till den kroatisk-italienske journalisten Paolo som hon möter i Siena och mister i spillrorna av Jugoslavien.

Sorgen är lik förälskelsen i sin självupptagenhet, tänker Alice. Men sorgen är också ett förvandlingsnummer. Under minnenas spegelblanka yta finns den plats där världen återuppstår.

—————————————————————————————————————————————————————————

Bra böcker behöver inte många ord. De syns ändå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: